Ik ben altijd al gefascineerd geweest door water en van kleins af aan werd ik aangetrokken tot water. Ik voelde me verschrikkelijk goed wanneer ik in het water, maar vooral ook onder water was. Recentelijk heb ik deze herinnering weer mogen herleven op Gozo, waar ik mijn freedive brevet heb gehaald. Bij freediven duik je op één ademteug langs een lijn naar de diepte. Hoewel wedstrijd duikers zichzelf trainen om steeds dieper te gaan, is freediven veel meer dan dat en ik heb zelf ondervonden dat het een sterke connectie heeft met yoga. In deze blog ga ik je hier alles over vertellen.
Nervus vagus
De nervus vagus is een van de belangrijkste zenuwen in ons lichaam. Deze zenuw loopt vanaf de hersenstam, via de nek en de slokdarm, naar het middenrif, de maag en darmen. Onderweg hiernaartoe heeft de nervus vagus vele vertakkingen en heeft daarom invloed op bijvoorbeeld het slikken, de longen en ademhaling.
De nervus vagus oefent invloed uit op het parasympatisch zenuwstelsel, deze is verantwoordelijk voor rust en herstel. Zowel bij de beoefening van yoga als freediven, willen we het parasympatisch zenuwstelsel zoveel mogelijk activeren, om in een staat van ontspanning te komen. Wanneer de nervus vagus wordt gestimuleerd, worden daarmee ook onze longen, het hart, maag en darmen gestimuleerd om beter te functioneren. Het stimuleren van deze zenuw heeft dus een algeheel positief effect op de gezondheid van je organen. Met andere woorden: zowel yoga als freediven kunnen bijdragen aan je algehele gezondheid!
Wisselwerking yoga en freediven
Yoga kent vele manieren om het parasympatisch zenuwstelsel te activeren. Bijvoorbeeld d.m.v. ademhalingsoefeningen, bewuste aandacht in het hier en nu (mindfulness) en meditatie. We kunnen yoga technieken dus goed gebruiken bij het freediven, om zo kalm mogelijk af te dalen naar de diepte. Met mindfulness en meditatie kunnen we onze gedachten reduceren, wat enorm helpt bij de duik. Andersom kan freediven je ook helpen bij je yoga practice. De sereniteit en kalmte van de zee hebben op zichzelf een kalmerend effect. Liggend met je gezicht in het water, wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd, door zenuwen die zich in het gezicht bevinden. Daarbij komt, dat voor- en tijdens je duik, een goede focus van essentieel belang is. En wanneer je zo gefocust bent op iets, is er geen ruimte meer voor andere gedachten. Met freediven maak je dus letterlijk je hoofd leeg.
Water – een van de 5 elementen
In de traditionele Chinese geneeskunde is het water element een hele belangrijke. Het representeert namelijk de voorhemelse energie: het energiereservoir dat je van je voorvaderen hebt meegekregen bij je geboorte. Het dient als een soort spaarpot, waar je niet teveel van mag snoepen, want op is op. Energie om je dagelijkse activiteiten uit te voeren, haal je dus niet uit dit reservoir, maar wordt aangemaakt met behulp van eten, drinken en ademhalen. Zo kun je je spaarpot af en toe weer aanvullen en kan het vonkje levensenergie aangemaakt blijven worden.
Taoisme – Wu wei – wees als water
Water heeft hele ‘’yinne’’ eigenschappen. Dit wordt heel duidelijk wanneer je letterlijk afdaalt in de diepe, donkere wateren. En hoe dieper je komt, des te meer voel je de verkoelende en verstillende eigenschappen van het water element. Water is meegaand en kan elke vorm aannemen en wanneer je in het water duikt, zal het zich als een zachte deken om je lichaam wikkelen. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand: in een stromend beekje zal het een weg zoeken tussen de stenen en rotsen door, in plaats van erdoorheen. Dit is een metafoor die ik dan ook graag gebruik in mijn yogalessen: ‘’wees als water’’ en kies de weg van de minste weerstand. Dit element kan je helpen onnodige ballast los te laten en ze mee te laten voeren op de stroom. Ook oefenen we hiermee al het streven los te laten, vooral het streven naar perfectie. Water leert ons dat dit allemaal geen rol speelt, je bent namelijk al perfect.
Overigens moet water zeker niet als ‘’zwak’’ gezien worden. Denk maar aan de mooiste grotten en rotsformaties die zijn ontstaan doordat het water ze over de jaren heeft uitgehouden of de kracht van de golven die je onder water trekken. Onderschat haar kracht dus niet, maar zie het meer als een subtiele en nederige kracht.
Wij bestaan grotendeels uit water
Gemiddeld bestaat ongeveer 60% van een volwassen lichaam uit water. Bij baby’s ligt dit percentage nog hoger. Zoals we weten vanuit de yin yoga, bestaat het bindweefsel uit waterrijke kanalen die belangrijke informatie transporteert. Het is dus van belang om je bindweefsel soepel en voldoende gehydrateerd te houden, om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten werken. Dat water in ons lichaam reageert op een aantal omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld de trilling van geluid of de aantrekkingskracht van de maan. Dus waarom zou het water in je lichaam niet reageren wanneer je in het water bent? Ik ben ervan overtuigd dat er nog zoveel is dat wij niet weten..
Kortom, water is de bron van al het leven, daar waar het allemaal begon en zal altijd een cruciale rol spelen in ons leven.